Mari Istighfar

Tuesday, September 21, 2010

Syawal & Puasa 6

Huh!!, lama sudah tak meng"update" blog, asyik dok melayan FaceBook ja. sampai tak sempat nak update blog ni di samping kekangan masa yang pantas berputar meninggalkan manusia-manusia yang lalai dan alpa. Sebelum terlambat saya ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI kepada pengunjung blog ini. Maaf Zahir & Batin. Dikesempatan ini juga saya ingin mengucapkan tahniah dan syabas kepada rakan-rakan kerana berjaya menyelesaikan ibadah puasa. Semoga Allah menerima semua amalan kita di bulan Ramadhan yang lalu.

Kegembiraan menyambut Syawal 1431H kali ini terpaksa disambut dengan kesedihan apabila di awal pagi 1 Syawal, hari jumaat, kira-kira pukul 2 pagi, mendapat berita mengejut bahawa nenek yang disayangi telah pulang kerahmatullah akibat terlibat dalam kemalangan jalan raya. Selang beberapa jam kemudian, sepupu perempuan yg berusia 22 tahun pula meninggal dunia akibat kecederaan parah. Mereka dalam perjalanan dari Kuala Lumpur menuju ke Penang untuk pulang berhari raya. Kereta Avanza yang dipandu pakngah yang membawa keluarganya bersama-sama nenek terbabas dan terbalik beberapa kali di lebuhraya PLUS.Keadaan kereta Avanza akibat dari kemalangan di Highway PLUS di Tambun/Juru


Suara Takbir di pagi raya menjadi sayu apabila jenazah dibawa pulang ke rumahku di Alor Setar, Kedah untuk dikebumikan di sini. Al-Fatihah buat arwah tok dan sepupu di atas pemergian mereka buat selama-lamanya. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh mereka berdua dan seterusnya ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman dan beramal soleh.

Semua yang hidup pasti akan merasai kematiaan. Namun tidak siapa yang mengetahui tarikh kematiaan dan bagaimana dia akan mati. Jadi marilah kita sama-sama melakukan amal ibadah seolah-olah seperti kita akan mati esok.

Madrasah Ramadhan telah berlalu dan sudah semestinya Syawal juga akan berlalu meninggalkan kita, namum terdapat satu amalan lagi yang merupakan sunnah nabi SAW yang besar ganjarannya iaitu berpuasa enam hari di bulan Syawal.

Rasulullah SAW bersabda :
"Sesiapa yang berpuasa di bulan Ramadhan kemudian dia mengiringinya dengan enam hari di bulan Syawal, Maka samalah seperti dia berpuasa sepanjang tahun." Riwayat Muslim.

Saya ingin berpesan kepada diri saya sendiri dan semua rakan-rakan, bagi yang mampu, Jom kita sama-sama melakukan amalan puasa sunat ni. tapi bagi yang rasa macam tak cukup je puasa bulan ramadhan, qadha dulu yer. Mudah-mudahan kita dapat menambahkan ketaqwaan kepada Allah SWT.

Firman Allah SWT :

"Dan segeralah kamu kepada (mengerjakan amal-amal yang baik untuk mendapat) keampunan dari tuhan kamu, dan ke arah mendapatkan syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi yang disediakan bagi orang-orang yang bertaqwa" Surah Ali-Imran (3:133)


0 ulasan: